Fortellerkunst

Fortellerkunsten har stått sterkt i alle tider og i alle kulturer.
Å fortelle stiller krav til bred språkkompetanse. Når barnet forteller, bruker det språket sitt aktivt. Dette gir trening i å finne ord, bruke ordene, konstruere setninger, kommunisere en mening og påkalle og holde på en annens oppmerksomhet (Utdanningsdirektoratet)

Avdelingen Tommeliten har gjennom prosjektet «På jakt etter magiske historier» gjennomført flere ulike språkutviklende aktiviteter. I dag tok vi i bruk fortellersteiner. Målet med aktiviteten er å utvikle barnas fortellerkompetanse. Samtidig vet vi at arbeid med fortellinger styrker relasjonene i barnehagen. Les hvordan barna laget en magisk fortelling med utgangspunkt i fortellersteiner:



Det var en gang for veldig veldig lenge siden en drage som bodde i et ridderslott. Det var grått, blått og rødt. Han ville ut å lete etter en skatt men da kom det en kanon som skøyt hull i vingene slik at han ikke kunne fly. Dragen datt ned og da fant han en skatt. Det var diamanter og gull. Da kunne han ta med gullet sitt og reise på ferie med flyet. Da møtte han en annen drage som het Dragepotser. Han lå på fjellet og sov. Dragen gikk bort til Dragepotser og sa: «ikke ta meg». «Nei, jeg skal ikke ta deg, vi kan være venner» Plutselig kom politibilen og tok dragene. De hadde kranglet og blitt uvenner. Politiet satte de i fengsel i 0 år. Politibilen kjørte fort til fengselet. Da de var ferdige i fengselet fant de en båt, en sjørøverbåt. De ville kjøre vekk gullet med sjørøverbåten. De kjørte helt til England. I England fant de en hund som ikke hadde en eier. De tok den med til hjemmet sitt. Hunden het Cæsar. De dro av sted med skuta igjen. Når de kom i land kommer plutselig brannbilen. Skuta til dragene begynte å brenne. Cæsar hadde lekt med fyrstikker. Men brannmannen klarte å slukke brannen. Dragene forlot skuta og kjørte med bil. Da kræsjet de men det gikk bra. De kjøpte seg en ny skute og levde lykkelig i alle sine dager…