Kremost med barnas egne smaker

"Gjennom medvirkning i mat- og måltidsaktiviteter skal barna motiveres til å spise sunn mat og få grunnleggende forståelse for hvordan sunn mat kan bidra til god helse"
                                                                                                      Kunnskapsdepartementet 2017:49

Fokus i denne aktiviteten er at barna skal få sanse, oppleve, leke og lære hvordan de kan bruke urter, krydder, bær, frukt og annet for å finne smaker de selv liker. Gjennom aktiviteten skal det legges til rette for deltakelse, samtaler og fellesskapsfølelse hos barna.

På Tyrihans valgte vi ut gressløk, tørket aprikos og fersk sitron til å tilsette våre oster.
Barna smakte på ingrediensene i forkant og bestemte seg for hvilken smak de ville lage sin egen ost av.

 Ingredienser til osten: Naturell yoghurt, aprikoser, gressløk og sitron.

 Naturell yoghurten må legges i et klede for å sile av vannet. Dette tar 2-12 timer.

 Renner det ut noe vann tro?

 Naturell yoghurten sto i kjøleskap over natten. Dagen etter var det mye vann i bollen. Yoghurten var nå blitt tykk og god.

 Ferske sitroner må kuttes i små biter før de skal blandes i yoghurten.

 Gressløk er også spennende å prøve.

 Sitronosten smakte litt surt.


Sitronost, aprikosost og gressløkost smaker ekstra godt på kjeks.

Barnas utsagn etter aktiviteten:
"Dette var veldig gøy"
"Det smakte kjempegodt"
"Kan vi lage dette en gang til?"
"Kanskje vi kan bruke kiwi neste gang.."
"Jeg skal spørre mamma om vi kan lage ost hjemme også"
"Går det an å lage blå ost?"